Monday, August 27, 2012

~Berlalu pergi~

Hooolllaaaaa......

Selamat kembali berkerja semulaaaaa.... Mood malas 'ON' dah dari pagi tadi tapi gagahkan jugak lar gi opis sebab pk kan amanah yang diberikan.. Syukur hari ini masih boleh menjalankan amanah yg diberikan walau taklah seikhlas manapun... :(

This morning ada terima panggilan yang tak diingini dari perempuan bernama 'ASLINA AKSAN'... Yang menariknya perempuan ini macam meroyan semacam jerkk.. Nak kata kena jatuh talak 3 tak pernah bernikah yang buat Leenda tak leh BLA ngan sikap dia ni, sesuka hati dia jerk nak panggil kita perempuan inilah perempuan itulah... Hanya disebabkan Leenda ini masih berkawan baik ngan insan, suami, bapak  yang bernama 'Azman Bin Kassim'... Abg Man ini adalah orang yang sangat baik hati pernah membantu Leenda bila Leenda pernah down dulu... Nasib baiklah insan seperti Abg Man sudi membantu Leenda bila time tu Leenda betul2 takde siapa nak membantu... Masa tu En. Chubby lom muncul lagi dalam kehidupan Leenda.. heheheeee....

'Aslina' ini dikatakan xgf kot pada Abg Man ini... Menurut Abg Man, Aslina ini ada sakit mental pas break off ngan dia... Sebab tu Aslina ini suka suki melakukan apa saja yg boleh buat org yang rapat ngan Abg Man ini jadi ganggu mental dengan sikap yang tak berapa nak okie... Bukan setakat Leenda jer yg diganggu tapi Wife Abg Man pun turut menjadi ganggu mental dari Aslina ini.... Agaknya Aslina meroyan kot.. heheheee..

Apapun buat INSAN bernama Aslina seperti diatas sudah2lah mengganggu ketenangan org lain... Bukankah lebih baik kalau Aslina tu buat sesuatu yang lebih baik dan teruskan hidup ngan BF baru seperti mana Abang Man bgtahu Leenda... Semoga perhubungan kalian sampai ke akhir hayat... Amin.. 


Picca ini dipinjam dari FB friend... Jgn marah eh apak... 

~ND~ 98day more ago....

Friday, August 24, 2012

~ Hari yang dinantikan... ~

Syukur alhamdullillah......

Salam jumaat buat semua... Yeah hari yang dinantikan sudah tiba... Apa lagi En. Chubby dah nak balik KL.. Mahu tak happykan.. Dh seminggu En. Chubby pulang beraya di kampung halamannya... Masa dalam telephone tadi En. Chubby ada kabarkan ada perkara yang dia nak berbincang ngan Leenda.. Rasa berdebarpun ada gak... Apa agaknya eh... 

Hari ini adalah hari ke-6 syawal... Bagi Leenda tahun ini biasa jerk sebab Leenda rasa empty jugak laaa dalam diri Leenda... Owh yaaaa... Pagi tadi Leenda bermimpi tak beberapa nak menarik jugak lah.. Lam mimpi Leenda menangis teruk... Bangun jerk perasaan ini rasa pelik semacam... Waduh jiwa kacau jap... On  blackberry semak status kekawan update di twitter, facebook n bb status ada seorg teman tapi mesra telah kehilangan kakak kesayangannya awal pagi hari ini... Buk!! Dugaan buat sahabat Leenda hari ini... Marilah kita sedekahkan Surah Al-Fatihah semoga Arwah Rafidah Binti Mohd Yunus ini akan diampun segala dosanya dan ditempatkan digolongan yang beriman... Amin...

End Story for hari ini.... Leenda sharingkan lagu yg menjadikan Fav sejak menjak ini...

Salammmm......... (",)


Kesan Memakai Coli Dan Seluar Dalam Semasa Tidur

Salam kasih buat semua... Kali ini Leenda nak share kan sesuatu utk kebaikkan kita bersama.... Sharing & Caringgg..... 




Melepaskan pakaian dalam’ bukan bermaksud perlu tidur bogel, tidak, ia satu tindakan sangat bahaya, jika kena gigit lipan atau nyamuk di tempat sensitif tu pasti anda bangun pagi dibuai mimpi ngeri 2-3 hari. ‘Melepaskan pakaian dalam’ bermaksud tak perlu pakai seluar dalam, baju dalam dan apa-apa lagi yang sewaktu dengannya. Jadi anda boleh pakai pakaian tidur atau pakai kain pelikat/kain batik, tanpa pakaian dalam.

Ketika tidur tubuh mengalami pembaikan dan detoksifikasi (pengeluaran racun dari tubuh). Tidur juga memberi kesempatan bagi sistem kekebalan tubuh untuk memproduksi hormon-hormon imunitinya.

Jika tidur dengan mengenakan pakaian dalam, proses pembaikan dan pengeluaran racun dari tubuh akan tersekat. Jadi andalah yang rugi. Oleh kerana itu, sebaiknya ketika tidur anda dianjurkan untuk menggunakan pakaian yang longgar atau lepaskan pakaian dalam korang ketika tidur, sehingga dapat mempercepat dan memperlancar kerja tubuh dalam proses pembaikan dan pengeluaran racun.

Bagi wanita, sebaiknya tidak menggunakan bra saat tidur. Penyelidik Sydney Singer dan isterinya Soma Grismaijer pada tahun 1991 pernah menulis dalam bukunya ‘Dressed To Kill: The Link Between Breast Cancer and Bras’, menasihatkan wanita yang ingin menghindari kanser payudara harus memakai bra dalam waktu sesingkat mungkin dan sebaiknya kurang dari 12 jam sehari. Dan ketika tidur yang biasanya antara 6-8 jam itu, sila hindari dari memakai bra, ia sangat bahaya untuk wanita kerana ia boleh menyebabkan kanser payudara.

Waktu yang paling tepat untuk merehatkan payudara adalah tanpa memakai bra ketika tidur. Jangan tidur dengan bra,” kata Sydney Singer, seperti yang tersiar dalam chetday pada 9/3/2011.

Menurut Sydney Singer, menggunakan bra terlalu lama dapat meningkatkan suhu jaringan payudara dan wanita yang memakai bra memiliki kadar hormon prolaktin (hormon yang berfungsi merangsang kelenjar air susu) yang lebih tinggi. Kedua hal ini dapat mempengaruhi pembentukan kanser payudara. Selain itu, terlalu kerap menggunakan bra atau menggunakan bra terlalu ketat juga membahayakan kesihatan kerana boleh membatasi aliran darah ke payudara.

Sedangkan bagi lelaki, mengikut Grismaijer, sebaiknya gunakan seluar dalam yang longgar atau jangan pakai seluar dalam langsung ketika tidur. Ini untuk memberi kesempatan bagi testis (buah zakar) menurunkan suhunya dan menjaga kualiti sperma agar tetap baik.

Mengikut kajian itu, alat reproduksi lelaki berada di luar tubuh dan dengan itu ia sangat dipengaruhi oleh keadaan di sekitar dan pakaian yang digunakan seseorang. Jika lelaki menggunakan seluar ketat atau seluar dalam terlalu lama akan menyebabkan suhu di sekitar alat reproduksinya meningkat dan tentunya akan mempengaruhi produksi sperma yang boleh menyebabkan lelaki itu mandul.

Testis tidak dapat berfungsi dengan baik kecuali suhunya lebih sejuk dari bahagian tubuh lainnya. Jika suhu testis dinaikkan hingga 98 darjah F (36.67 darjah C), akan menyebabkan sperma terhenti pengeluarannya! Apa guna menjadi lelaki hebat tanpa sperma, tanpa zuriat untuk diwariskan?

Selain itu, tidur tanpa mengenakan pakaian dalam akan melancarkan sistem pusingan udara dalam tubuh. Sebaliknya tidur dengan mengenakan pakaian dalam dapat membatasi aliran udara di kulit dan mengganggu pengeluaran peluh, terutama di bagian intim baik pada wanita maupun lelaki. 

Monday, August 20, 2012

Kisah Raya....

Salam Aidilfitri buat semua.... 

Syukur alhamdullillah hari ini Leenda free kan diri updatekan story raya... Lama benor Leenda tak update blog ini... Bukan kerana malas tapi disebabkan network dalam kata lain line internet susah nak ada kalo di dalam rumah... Nie pun connection melalui blackberry... itupun slow tul... Apapun Leenda cuba yang terbaik utk cuba update lagi kalo keadaan internet mengizinkan insyallah....


 ini adalah picca Leenda yang terlatest sekali... nampak berisikan.. but apa yang penting Leenda sihat... (Alhamdullillah)


Seperti azali lagi 1st raya kita akan bermaaf-maafan sesama family, adik beradik, sahabat dekat mahupun jauh dan juga pada sanak saudara... Leenda dengan rasa rendah hati, ikhlas dari jiwa ingin memohan maaf diatas kesalahan, tutur kata yang pernah leenda lafazkan, tingkah laku sepanjang Leenda Blogger... Semoga Allah swt akan mengampuni segala dosa-dosa yang pernah kita lakuan... insyallah...


Inilah Baba Leenda.... (Hj. Shamsuddin)


Ini lak Mak Leenda (Puan Zainon)

Tahun ini merupakan tahun terakhir kot (insyallah) beraya dengan Mak n Baba sebagai anak dara mereka.. Next year dah menjadi isteri or wife kepada En. Chubby... Rasa sedih sebenarnya bila Leenda memikirkannya.. Bukan tak balik raya next year tapi korang tahukan betapa beza antara raya single ngan sudah berkeluarga... Apapun insyallah selagi umur masih panjang Leenda tetap pulang beraya bersama keluarga... Mudah-mudahan Allah swt panjang usia Mak n Baba dan usia Leenda agar kami akan bertemu merayai bersama tahun hadapan... AMIN....

Dalam kekecohan beraya sempat jugak laaa Leenda take picca family yang sempat Leenda amik... Yang mana Leenda tak sempat nak post or amik tu faham2 sendiri eh... Mgkin sebab Leenda tak sempat atau korang sibuk makan atau korang sendiri yang tak balik beraya kat umah mak... heheheeee


Picca diatas adalah Family Kak Lang...


Yang ini lak Family Abg Andak


Manakala yg ini Family Kak Teh... 


Yg atas ni Family Dik Cik...



Picca atas ini Picca Aqil Arfan ngan Kak Andak...


Picca yg comel & gedik ini adalah Amirul aiman... byk ragammmm...


Yang ini sepupu papat (Maisara & Amirul) 


Ni lak gambar baby baru Kak Teh (kalo tak silap dengar ler nama dia Nur Aisyah) 


Apapun story utk raya kali ini tak beberapa nak ada... Insyallah Leenda akan story lagi... Pasal En. Chubby lak next story eh... Apapun Leenda ingin mengucapkan selamat hari raya maaf zahir n batin...

~N.D~

Monday, June 25, 2012

Menghitung Bulan.. Jeng.. Jeng.. Jeng..

Assalammualaikum...

Kembali bertemu lagi... Sungguh tak sangka hari ini masih berpeluang untuk kembali untuk berkongsi cerita susah senang Leenda... Picca yang Leenda post n berkongsi hari ini adalah cerita kisah menghitung hari... Yeah... semakin hari semakin dekat... Nak tahu??? apa eh? Rahsiaaa... Tetttt.... 

Location One Utama... Big Apple...




Friday, April 20, 2012

New Update... :D

Assalammualaikum... 

Kembali lagi.... Sesungguh rindu sangat untuk Leenda kembali aktif dalam ber'BLOG' ni.. Banyak sebenarnya nak story tentang kehidupan hari semalam, hari ini dan hari yang akan tiba... Terang-terang sekarang ini Leenda sedang berdebar-debar meniti hari yang semakin berlalu.. Risau, takut, debar, gembira, sayu semuanya ada dalam jiwa  ini... Tak tau nak story ngan siapa... Apapun semoga Allah swt mempermudahkan segala urusan Leenda... AMIN....  

Hari ini adalah Leenda tontont klip video ini..... Leenda Share serba sikit... Nanti korang layan sendiri eh... Anyway Leenda dah signout dah... Hope korang terhibur.....


Thursday, March 15, 2012

Fatin dah pandai berjalan (10 Bulan)

Assalammualaikum....

Syukur alhamdulillah... Lama jugak Leenda tak mencoret cerita baru... Sungguh tak sangka apa yang berlaku sejak menjak ni  membuat diri ini tak mempunyai masa n luang utk bercanda diruang kesayangan ini.. Apapun kita hanya merancang hanya Tuhan saja yang menentukan sama ada apa yang kita rancang ini akan menjadi ke idak... Mudah2an dipermudahkannya... AMIN...

Sungguh tak sangka dan sungguh tak menduga cepat saja masa berlalu... Sedar tak sedar sekarang ini Fatin dah pandai menyorak langkah kakinya... Perkembangan yang baik.. Cepat lak Si Fatin ni berjalan.. Menurut Mak (Nenek Fatin) mama Fatin semasa kecik pun cepat berjalan berbanding anak-anaknya yg lain...

 Macam baby boy... pada hakikatnya Girls...

 Lihatlah picca yang Leenda snap... Hisss Hisss... Picca separuh bogel... 

 Picca kat atas ni lak picca Fatin kena paksa pakai anak tudung... sian dia... 

Maaf... Setakat ini sahaja yang dapat Leenda updatekan... Coz mata ini macam mahu pejam jerkkk... Insyallah.... Andai waktu masih ada akan Leenda berkongsi cerita... Mudah2an hari ini lebih baik dari semalam dan Esok akan lebih baik dari hari ini.... 


~N.D~

Saturday, January 21, 2012

Musim Durian... ~ yummy....

Assalammualaikum........

Kembali lagi untuk share cerita.... Sebenarnya picca durian kat bawah tu dah lama nak upload... tapikan memandangkan network yang tak berapa nak ok tu yang tak terupload story ini... Kira dh basi larr kan.... So so larrr... Korang nak baca ke idak ke semuanya terpulang... Tiada paksaan.... heheheheee.....


Memang syokkk giler bila menikmati durian ini.... Dappppp........
Nanti Leenda sambung citer pasal Leenda wat kuih koci berinti durian....

Nexttttt sory.... :P

END

Friday, January 6, 2012

Ingin merasa begituuuu....

Assalammualaikum....

Dalam saat melihat kekawan gembira tetapi Leenda disini terasa amat sayu sekali... Kenapa eh? Mungkin hati dan perasaan ini ingin sekali merasa saat debaran bila menjadi tunang seseorang... Mengapa Tuhan menguji Leenda begini... huhuhu~~ Jeng Jeng Jeng... Topik yang tetiba sedih sedikit... heheheeee.... Memang sedihpun sebab kalau ikutkan En.Chubby sendiri dia tak mahu buat majlis bertunang.... Terus majlis kahwin katanya... Mahu tak touching perasaan Leenda bila En.Chubby buat keputusan begitu.... Hati perasaan ini terlalu nak merasa saat begitu.. Walau hanya sebulan ke, seminggu ke sehari ke cukuplah utk Leenda merasa seumur hidup Leenda.. Tak akan lah nak merasa 2-3 kali kot dalam kehidupan Leenda... Tol tak kekawan...

Nie Picca Lyn... (selamat bertunang dear)


Yang ni lak Jia (kwn paintballers dulu)

Alhamdullillah ke 2-2nya selamat menjadi tunangan org... Semoga kekal hingga ke akhir hayat kalian eh... Kaler fav Leenda lagi... Biruuuu.... Apapun andai diri ini dapat merasa seperti mereka alangkah hapinya Leenda.... Sekurang-kurangnya taklah kempunankan..???

~14hb Januari 2012 ini majlis perkahwinan Mohd Zaini (Jai) n partner
~22hb Januari 2012 lak majlis perkahwinan Mohd Ikram (Arm) n Lyyn....

Leenda mengucapkan Selamat Pengantin Baru, Semoga kekal abadi.... Amin...

~D.N~

Tuesday, January 3, 2012

Aksi Maisara.......

Assalammualaikum........

Wahhhh try to update lagi.... Syukur alhamdullillah kita bersua lagi untuk sama-sama shared cerita... Kali ini citer pasal ' Si Comel Maisara'... Leenda suka amik picca kanak2 sebab apa yang mereka lakukan semuanya sepontan berlaku tak perlu dipaksa ataupun disuruh, lagi-lagi mereka ini pandai bergaya dengan sendirinya... Macam Maisara ini walaupun agak tak dengar kata org dewasa tapi dia tetap comel...

Picca ini diambil semasa Keluarga Adik Bongsu Leenda dtg bersama Keluarga Mertua serta ipar duai dia sekali turut join... Ermmm.... Yang menariknya 'BABA' jugak yang keluarga Ongkos untuk membayar Makan Malam tersebut... Nasib baik lah Baba baru keluarkan Bonus dia... Semoga Tuhan melimpahi dan menambah rezeki Baba...Amin... (Thx Baba, pewutpun dah padat... hehehehe)


Sungguh tidak Leenda sangka begitu cepat betul masa berlalu... Sekarang Maisara dah berusia 3tahun (2012).. Cuma Leenda jer belum tiba lagi Jodoh & untuk mendapat Baby lagi... huhuhu.... Lihatlah Picca Maisara... Pandaikan dia bergaya???


Mcm mana tak nakal... Tgk tu sampai atas meja dia duduk... Padahal baby chair dah ada... Hissss Maisara nie.... Nak kena babab nieee....



Wajah dia tak ubah macam ibu dia masih kecik2 dulu... Fesyen rambut dia sebijik... Cuma kenakalan dia tak sama.... Sebab masa ibu dia kecik, banyak pemdiam n tak selasak ini...

Anyway semoga Maisara ini menjadi seorang kakak  n anak yang baik... Mudah2an amin.... 

Monday, January 2, 2012

Berat Untuk SEMUANYA~~

Assalammualaikum....

Banjour~ (hai)... Kembali semula setelah beberapa Leenda mendiamkan diri... Hari ini & semlm Leenda tak berapa nak happy bcos ada garis-garis pertengkaran & pergaduhan bersama En.Chubby ini... Aduhaiiii berat sungguh bahu ini memikul masalah yang BAGI En.Chubby ini tak beberapa besar lah tapi BAGI Leenda ianya amat bermakna dan ianya melambangkan siapa sebenarnya Leenda ini disisi diri En. Chubby... Huhhhhh.....

KEPERCAYAAN~
Perkataan inilah En.Chubby ungkapkan pada Leenda pagi ini... Kalau betullah En.Chubby letakkan kepercayaan dia pada Leenda mengapa En.Chubby sendiri tak bagitahu tentang hak peribadi dia??? Kalau difikirkan kembali tentang 'Kepercayaan' ini En.Chubby sendiripun tak mempercayai Leenda.. Dan dia sendiri membuat andaian & tuduh Leenda mempunyai Akaun FB ke-2... Sungguh tak sangkakan dia mampun berkata begitu.... Sedangkan Leenda hanya Log in FB anak sedara Leenda iaitu Along Faris ->> Klik SINI ... Korang tgk lah sendiri okie...

PERMINTAAN~
Dulu ada jugaklah En. Chubby ini minta Leenda sesuatu kebaikkan hubungan kami.. Permintaan En. Chubby ini memang berat untuk Leenda lakukan... Bukan Leenda EGO tapi tahukah En.Chubby diri Leenda ini terluka dengan apa yang pernah mereka menyatakan Leenda dan meletakkan hukum hakam tentang diri Leenda... Luka, sedih masih ada didalam jiwa Leenda.. Pernahkah En.Chubby memahami apa yang Leenda lalui selama ini??? En.Chubby menyalahkan Leenda keras hati kerna tak mahu berbaik ngan sahabat dia yang 1 itu... Moga En.Chubby akan faham apa yg tersirat dalam hati Leenda... Mudah2an... Amin...