Thursday, May 30, 2013

KEHILANGAN YANG TAK KU JANGKA.... (T_T) ~ Part I

Assalammualaikum.... 

Sungguh Leenda tak mengduga dan tak sangka, seharian bersama dengannya itulah hari terakhir Leenda melihat wajahnya.. Al-Fatihah buat Emak tersayang Almarhumah Zainon Binti Malek (25hb November 1945 - 20hb Mei 2013) telah kembali ke Ramahtullah pada Isnin lepas 20hb Mei 2013. Al-Fatihah..


Siapa tak sedihkan Emak pergi dan tak akan kembali.. Jiwa & hati Leenda memang down gilew... Seperti tak percaya semua ini terjadi padahal Leenda bersama dengan Arwah pada hari Ahad 19hb Mei 2013 dari pagi sehinggalah petang... Disebabkan hari sabtu tu Leenda tak dapat balik bawa Arwah ke hospital, pepagi hari ahad Leenda dah balik ke rumah mak leenda kat Damansara sebab Arwah ajak pergi klinik pagi itu. Doctor Ruby bagi suntikan tahan sakit pada Arwah... Itu yang mampu Doctor berikan pada Arwah.. Sampai kat rumah Leenda bagi Arwah rehat.. Kesian kat Arwah sepanjang malam dia tak boleh lelap mata disebabkan sakit dalam perut dia.. Hanya Tuhan jer yang tahu penderitaan yang Arwah tanggung.. Kami anak beranak tak tahu apa yang Arwah sedang tanggung.. Sedang Leenda lepaking kat ruang tamu Arwah panggil nama Leenda... Leenda bergegas masuk bilik Arwah.. Arwah minta Leenda berhenti kerja dan jaga Arwah kat rumah.. Arwah kata lagi mohon Leenda berpindah balik ke rumah dia.. Respon Leenda time tu tak cakap apa-apapun sebab Leenda tak mahu menyinggung perasaan Arwah.. Leenda diam seribu kata sebab Leenda tak mampu memberi kata putus untuk Arwah.. 

Tengahari selepas Leenda menyuap nasi bubur pada Arwah.. Arwah kembali mengaduh sakit perut.. Arwah kata dia nak membuang air besar tapi tak keluar.. Leenda dah mati akal nak membantu Arwah.. Dah tak tahu nak buat apa lagi yang boleh buat Arwah hingga rasa sakit dia... akan bersambung PART II

Picca Leenda bersama Arwah Mak (Raya Tahun Lepas 2012)

Sebagai penutup saya inginkan ceritakan kisah seorang yang sakit dan tiada harapan sembuh. Lalu dia berdoa, “Ya Allah, jika ditakdirkan aku mati, matikan aku dalam bulan Rejab.” Orang pun jadi hairan dan bingung mendengar doa sedemikian. Lalu dia menjawab, “Aku mendengar siapa yang meninggal dalam bulan Rejab, akan diampunkan dosanya.” Permintaannya dimakbulkan dan InsyaAllah semoga dosanya diampunkan Allah SWT. (Sumber Klik Disini)


# Akan bersambung.... PART II

Sunday, May 12, 2013

Kini Kembaliiiiiii.......

Assalammualaikummm....

Rindu saat bercuti di tepi pantai... Kalau dulu single memang tak fikirpun pasal orang lain.. Just booking room, tiba masa packing barang... Sok drive all the way pergi tempat dituju... Tak perlu berteman, cukup sekadar seorang diripun boleh bercuti tanpa gangguan... Kalau sekarang takde planning apa-apapun.. Stress adalah duduk kat rumah hadap laptop tak pun tv.. Itu jer aktiviti mingguan...

Set minda balik... Tak kira tahun ini haku nak gi bercuti gak... Kena saving balik, sejak menikah ni duit saving banyak habis kat wedding... Pasni nak jadi apa jadi ler... Diet plus saving for holiday... InsyAllah.. Mudah-mudahan dipermudahkan... AMIN...

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
This morning ada perkara yang sangat haku tak ingin berlaku terjadi juga... Demmnnn... Bosan diperlakukan begitu, agaknya memang tak layak kot haku dapat perhatian dari dirinya... Umpama dunia nya hanya ada TV plus laptop jerk... Haku di mana agaknya eh??? Benar-benar disingkarkan dari ruang cutinya... Siapa eh yang berubah?? Haku ker yang terlalu manja atau sebaliknya..?? Ermm... Entahlah kekadang tertanya susah sangat ke melayan sikap manja ku ini..?? Weekend waktu untuk kau dan haku tapi waktu jaganya untuk tv n laptopnya... 

Diriku sekarang memang memerlukan bercuti..... iye bercuti rehatkan minda plus rohani n jasad yang penuh ngan keletihan kepenatan.... Klaaa cukup sampai disini, jom layan video clip yg Leenda selalu layan.... Tapi sebelum tu Leenda sempat buka akaun FB anak buah Leenda (Along Faris)... Dapatlah tengok perkembangan mereka.... (~_^)



~N.D~

Friday, May 10, 2013

'Suamiku tak romantikkk..' ~ issue di Primadona (Apa kata Anda)

Hangattttt....!!!! Memang hangattttt!! ke memang tak ingat? 
Issue yang sering diketengahkan selepas berkahwin... Dalam kehidupan pas berkahwin ini memang totally berubah dari zaman saat bercinta.. Demmmnn... Dah bengkak hati sbb sedang sibuk menonton tv, updates blog sempat gak ajak En. Suami makan malam kat luar di tempat dulu-dulu, iaitu di zaman bercinta.. 

Hahahaaaa... akhirnya En. Suami sudi menemani Leenda makan nasi lemak kampung baru... Cuma rasa tak berapa nak best... Apapun thankssss lah En. Suami...



~N.D~

Kejadian hari ini.... part II (sambungan semalam)




Assalammualaikum.... 

Topik semlm tak abisss... Nak sambung alik memang tak lerr... Heheheeee... Tapi tak syok gak kan kalau tak menghabiskan citer semalam.. Ok pas habis melantak kat rumah kak long, kami terus jerk balik ke damansara sebab keadaan mak yang kepenatan plus kesakitan yang di tanggungnya... Kesian mak, lesu wajahnya... Bulan ini sambutan hari ibu, tapi keadaan mak agak teruk jugak dari sebelum ini...

Ini Picca tahun 2011
Sambutan Hari ibu....

Lihatlahhh... Semua ibu-ibu..
Haku jer time ini solo molo lagi... 

Sampai jerk kat rumah mak terus baring.. Mungkin mak kepenatan semasa di hospital lagi.. mahu taknye berjam-jam menunggu giliran... Namapun kerajaan.. Dh tentu ramai org... heheheheee.. Sedang lepaking kat ruang tamu, tetiba mak panggil masuk dalam bilik dia.. terkejut gak tetiba jerk... Rupanya mak minta haku potong rambut dia sampai pendek.. Dengan spontan haku ambil  gunting.. zasss...  zaasss... zasss... Siap sudah rambut ranggi mak.. hehehee... Pas gunting rambut mak, abah pulak turut minta potong rambut dia.. dan last kali si fatin jugak potong rambut dia... Haku boleh buka saloon gini... Hehehe... Boleh masyukkkk!!

Selesai memotong rambut, abah ajak beli tilam spring untuk dalam bilik dia... Dah lama dia nak beli tapi takde siapa yg sudi nak bawa gi cari tilam yang macam mana dia nak.. Akhirnyaaa keinginan tilam baru ditemui terus beli tak sampai 2 jam tilam dah sampai ke rumah... done! done! done! and done!

Bersyukur sangat sebab haku mampu penuhi apa yang mereka inginkan... Cuma 1 perkara lagi yang perlu haku penuhi iaitu Mak mahupun Abah meminta haku membawa mereka ke Klinik Kerajaan untuk buat medical check up kencing manis, darah tinggi n kolesterol  mereka... InsyAllah... Moga Allah swt memberi ruang untuk haku memenuhi permintaan mereka... AMIN...

Tamat Sudah story semlm...

~N.D~


Thursday, May 9, 2013

~ Kasih seorg anak... ~



Assalammualaikum....

Cerita hari ini tak sama ngan semlm... heheheeee... Memanglah kan, bukan perkara yang sama akan berlaku setiap hari melainkan secara kebetulan or memang dah ditetapkan.... Pagi ini sampai jerk kat office, haku dapat panggilan telefon dari mak.. Haku tak teruspun jawap panggilan tersebut atas sebab kekurang or ketidak sempurnaan telefon haku tu... So terpaksa juga haku pakai telefon office untuk buat panggilan telefon.. Sebaik jer panggilan haku dijawap mak terus minta haku balik bawa mak ke hospital.. Betapa kelam kabutnya haku terus menuju ke arah kereta sempat juga laaa buat panggilan ke En Bob tapi tak dijawap... Haku pesan kat Nadiah dan Kak Nur andai kata En. Bob tanya tentang ketidak hadiran haku...

Sampai kat rumah mak jam menujukkan kul 9.10pagi.. Wah... Betapa lamanya haku tak redah jemmed, hari ini haku berjaya redahnya... Terus bawa mak ke hostipal.. Mujur Dik Adda turut amik Emergency Leave skali boleh haku drop mak, baba n dik adda di tepi pintu masuk kecemasan... Sebab haku nak mencari parking kat Hospital Selayang ini memang diharap maklum lerrr... Sendiri mahu di ingat... Heheheheee... Dapat jerk parking kereta (3 kali pusing lerr 1 hospital) haku terus masuk dan mencari kelibat mak... Haku temankan mak sampai dari turn tunggu number, masuk bilik pertama, bilik ke-2, bilik ke-3, amik ujian air kencing, amik ubat dan sewaktu dengan nya... Agak keletihan plus kelaparan... Huhuhuhu~

Selesai urusan di hopital mak ajak pulak makan tengahari di rumah Kak Long, haku menurut jerk sebab haku tahu makpun macam haku gak kelaparan.. Walaupun setiap haku tanya dia nak makan apa, dia selalu katakan yang dia tak lapar... Sampai kat umah Akak Long melihat akak tengah sibuk memasak  kat belakang... Itu yang wat kami bertambah sayang kat kak long....


Okielah kekawan.. Leenda dah ngantuk, InsyAllah ada kelapangan Leenda sambung kembali cerita seterusnya... Amin... 


Sayonara...

Wednesday, May 8, 2013

Seriussss...... Bosan betul tgk Berita!

Assalammualaikum....

Boring okey... Asyik Politik jer... Tapi En. Suami ini hantu berita... Nasibbbb lerrrr... Kekadang tu sengaja ler haku dok sakat or but suhu En. Suami naikkkk.... Tapi kejap jerk pastu haku pas battom tv utk dia hadap sampai tengah malam... Macam tu ler aktiviti En. Suami setiap kali pas waktu berkerja.. Masuk tido kalau tak lepas kul 1 ke atas memang susah nak tgk bayang dia kat dalam bilik.. Kalau time cuti tu tak payah nak cakap ler kul 3 ke atas... Kerna sayang dengan haku2 jugak temankan dia kat tingkat bawah hadap tv or laptop tapi yg menengoknya En. Suami sorang.. Haku??? Teman sambil tido buat taik mata n air liur basi di sofa... Heheheee...

Klaaa nanti kita sambung.. Nak mandi dulu...

Sayonaraaaa...


~N.D~

Kejadian hari ini....

Assalammualaikum....

Pagi ini bangun jerk mood malas dh ada tambah pulak ngan En. Suami pun turut malas nak gi kerja... Selamat kelaut mood kerja hari ini... Tapi yg kelakarnya En. Suami dh siap keluar ke tenggiling kesayangan dia dah.. Dah buka kunci kat pagar rumah tetiba boleh kunci balik dan terus memerut dalam bilik air... Sedang siap-siap kat dalam bilik atas tetiba En. Suami kata dia malas nak gi kerja... Dan dia siap sms bos dia yang dia tak masuk opis kerna tak sihat... Bila haku nak join skali tapi En. Suami tak bagi join skali ngan dia.. Ahhh... Tension gua...

Tengahari jam 12.30pm minta kuar awal ngan En.Bob (Boss Leenda lerr) nak gi bawak org yang tak berapa nak sihat tu gi amik mc.. Padahal sihat walafiat jerk... En. Suami mmg mcm tu... Dtg bulan malas dia, jadi la mcm tu.. heheheheee... Kat opis kerja tak berapa nak happy sebab jiran belakang Leenda tak datang.. Dia cuti bawa Husben dia gi hospital ambil darah.. Agak membosankan... Macam biasa kerja Leenda hari ini check balance account, call supplier, prepay cheq supplier, update PO summary, update All Order, update cheq log dan sewaktu ngan dia... Kalau nak senarai memang letih ler jemari Leenda.. Hehehehe...

Petang tepat jam 5.30pm dah start enjin kereta nak balik tapi sangkut kat Bukit Sri Kembangan tu sebab Abg2 polis trafik takde... Wahhh... Dekat 1/2jam jugak lah kat citu.. Sampai2 kat rumah nampak lak En.Suami dok jadi pak guard kat pagar dok berborak-borak ngan kawan dia.. Siap Leenda parking kereta terus hadap TV.. Ngan tak mandi heheheee... Sampai laaa ini.. Ahakss... Opsssiii lupa skg time cuti2 malaysia... Heheheheee... Dinner takde sebab En. Suami dah makan dah... Langsung tak tinggalkan untuk Leenda.. NASIBBBB....

Hari ini xberapa nak okie...

~N.D~

Monday, May 6, 2013

Kewangan merosot....

Assaalammualaikum...

Dugaan tetap menjelma... Itu tandanya Tuhan sayang kan kita.. Hanya orang yg terpilih jewkan dapat halangan dan dugaan... Last month pakwe sehidup semati ada masalah... I'm down at Kelana Jaya (Kereta Rosak).. Nagis jugak tapi bak kata En. Suami ingat menangis boleh selesaikan masalah ke?? Terus Leenda diam... Huhuhuhuuuu~

Bulan ini lak black berry Leenda lak bermasalah... Speaker rosak... Leenda tak leh  dengar suara orang tapi orang lain leh dengar.. Touchingkan... Semuanya melibatkan duit... Kalau tak de saving lagi susahkan... Nasib baik En.Suami ni ada jugak saving dia.. Harapkan Leenda memang tak dapat nak menolong Kereta Leenda.. Apapun bersyukurrr sangat dia adalah sebaik-baik manusia... heheheeee...

MOOD Touching heart...
Sejak kebelankang ini Leenda kerap jugak ler google tentang kehamilan or sewaktu dengan nya... Masih belum ada rezeki lagi utk Leenda ngan En.Suami.. Jiwa wanita... Mesti ada merasa begitukan... Serius Leenda kekandang jelos tgk orang lain ada baby... Wahhhh... rasa tak sabar sebenarnya... Mudah-mudahan ALLAH SWT memberi kami rezeki... Insyallah... And AMINNNN....

Cukup sudah ---

~N.D~

Tersedar.... Dari mimpi...

Assalammualaikum...

Bertemu kembali... Hari ini selangor cuti.. So aktiviti hari ini membuang masa layan video kat umah jer... Dari movie Awan Dania The Movie after that En.Suami pengsan (zZZzzZz).. Heheheee.. Habis jerk citer Awan Dania, Leenda layan citer Da Vinci's Demons Season 1, Episode 3 & 4... Tengok En. Suami tak sedar lagi.. Terus layan citer movice ni lak 'Dua Kalimah'... SubhanAllah jalan citer penuh dengan pengajaran... Penuh dengan keinsafan.... Leenda benar-benar rasa insaf setelah menonton story ini... huhuhuhu...

Apapun pengajaran yang Leenda rasa dan dapat dari cerita ini.. 
End story ' Ayat yang buat tersentuh hati ini'....

Ya Allah swt, Sekiranya suami ku ini di arash, berikan aku kekuatan dan keyakinan untuk terus bersamanya.. Sekiranya suami ku ini adalah bidadara di Jannah, limpahkan lah aku dengan sifat tunduk atas perintahnya... Sekiranya suami ku ini adalah yang terbaik untuk ku di dunia mu ya Allash swt, peliharalah kata-kata ku dari menyakitkan hatinya....




~N.D~

Friday, May 3, 2013

Kepahitan...~

ASSALAMMUALAIKUM.......

Kadang2 kala apa yang kita harapkan lain pula kita rasakan... Ermmm... Sedih jugakkan... Bukan ke dah jadi kebiasaan ke kalau setiap kali apa yang Leenda buat tiada kata ROMANTIKA?? Mahupun kata terima kasih... hukhukhuk..

Takpelah Leenda nanti ko jadi kebiasaan okieee???

N.D

Tiba-tiba kerinduan....


Kembali lagi utk berkongsi cerita... Dihari penghulu hari ini Leenda rasa berat hati utk melepaskan En.Suami yang akan pulang ke kampung halaman.. Al-maklumlah Ahad nikan kena menjalankan tanggung jawap terhadap negara... PRU yang ke-13... huhuhu... En. Suami akan pulang menaiki bas di TBS jam 11.00 malam ini... 

Dalam belek2 gambar lama terjumpa gambar sahabat terbaik Leenda... Memang rindu sgt ngan dia... Entah mengapa susah sangat Leenda nak berjumpa ngan dia... Entah apa yang menghalang Leenda dari jumpa dia..  KAK LYNN... ia kak Lynn, Leenda rindu ngan akak.. Rindu saat Akak sihat dulu... Insyallah kalau kesempatan hujung minggu Leenda akan curi masa berjumpa Kak Lynn... Ya ALLAH swt kau mempermudahkan urusan niat hatiku ini...


MISS YOU alot here...!!

HARAP dapat jupe akak weekend ini... (~_~)

N.D

Thursday, May 2, 2013

Bahagia~

Assalammualaikum...


Lama benar tak update perjalanan kehidupan Leenda... Syukur Alhamdullilah, hari ini telah tercatat sejarah dalam kamus kehidupan Leenda.. Leenda bahagia bersama dengan En. Suami.. Rasa bahagia ini sukar utk diterjemahkan... Perjalanan hidup ini sentiasa manis sahaja... Alhamdullilah... Leenda benar-benar bahagia bersama dirinya..


Ni picca terbaru Leenda & En. Suami..

Sekarang kehidupan Leenda dah berubah.. Kalau dulu aktiviti sendirian jew, skg dh tak sama... Sejak berkahwin ngan anak jati JOHOR ini, Leenda sekarang dh terjerbak ngan Kelab bola dia... Baru-buru ini kelab bola sepak johor (Lembah Klang) ini membuat perlancaran kelab tersebut.. Apa lagi turut serta ler... Nasib baik BF (AIDIL) saya ada skali.. (Berangan sendiri hahaha...) siap bergambar lagi dengan pemain-pemain JDT ini...




Apapun korang jangan nak jelos sgt okie... InsyAllah, kalau Leenda ada time, Leenda akan update...

Sayonara...

~ N.D~